top of page

ניתוח קטרקט - 5 שלבים מהאבחון ועד ההחלמה

1. מהו קטרקט?

קטרקט (בעברית: ירוד) הוא מצב שבו העדשה הטבעית הופכת עכורה וגורמת להפרעה בחדות ובאיכות הראיה. בעין בריאה העדשה שממקדת את קרני האור היא שקופה לחלוטין, וכך מתקבלת תמונה חדה וברורה. בעין שהתפתח בה קטרקט עכירות בעדשה גורמת להפרעה בראייה שהולכת ומחמירה ככל שהעכירות מתקדמת. קטרקט במרבית המקרים הינו תהליך ההזדקנות הטבעי של העדשה המתבטא בדרך כלל מגיל 55 ומעלה. לעיתים מופיע הקטרקט גם אצל אנשים צעירים לאחר טיפול ממושך בסטרואידים או אצל חולי סכרת. גורמים נוספים כוללים חבלה בעין,  מחלות מולדות או נרכשות ועוד.

בשלבים מוקדמים יכול הקטרקט להתבטא כשינוי במספר המשקפיים בלבד. לאחר מכן חלה ירידה בראיה שלא ניתן לתקנה בעזרת משקפיים. תלונות נוספות כוללות סנוור ולעיתים כפל ראיה חד עיני. לא ניתן לרפא או למנוע הווצרות קטרקט בעזרת תרופות או כל טיפול אחר והטיפול היחיד הקיים כיום הוא ניתוח קטרקט. ההחלטה על ביצוע ניתוח נקבעת על סמך תלונות המטופל ובדיקת הרופא.

2. ניתוח קטרקט

בניתוח הקטרקט מסירים את העדשה העכורה, ומשתילים עדשה תוך עינית המחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה מקומית של אזור העין בלבד. במקרים חריגים נדרשת הרדמה כללית או טשטוש. אין צורך באישפוז ומספר דקות לאחר הניתוח אפשר ללכת הביתה.

 

קיימות כיום שתי טכנולוגיות לביצוע ניתוח קטרקט. בטכנולוגיית הניתוח הסטנדרטית (פאקואמולסיפיקציה) מבוצע חתך זעיר בקרנית, לאחר מכן מבוצע פתח בקופסית בתוכה נמצא הקטרקט ודרכו מוחדר מכשיר המרסק את חומר העדשה ושואב את שאריות העדשה. לאחר שהקופסית נקיה משתילים עדשה מתקפלת בקופסית. מכשיר זה עובד על עיקרון האולטרא–סאונד. טכנולוגיה נוספת היא טכנולוגיית ניתוח הקטרקט בלייזר. בטכנולוגיה זו הפתח בקופסית הקדמית וחתכים בעדשה מבוצעים בעזרת הלייזר באופן מדויק. בשתי הגישות מושתלת עדשה תוך עינית מתקפלת הנפרשת בתוך העין ומקובעת במקום בו הייתה העדשה הטבעית. על פי רוב אין צורך לתפור את פתח הניתוח. ניתוח קטרקט אורך במרבית המקרים כ-15 דקות.

 

עדשות תוך עיניות

הכוח האופטי של העדשה המושתלת נקבע בעזרת מדידות המבוצעות לפני הניתוח ומחושב באמצעות מחשב. ישנם מספר סוגי עדשות תוך עיניות שניתן להשתיל בזמן הניתוח בהתאם לצרכי המטופל ולממצאים בבדיקה.   

 

עדשה מונופוקלית

העדשה הנפוצה ביותר לשימוש כיום. עדשה עם מוקד פוקס אחד חד שנועד לתקן ללא משקפיים את הראיה באופן חד או למרחק או לקרוב. ולפיכך אם הראיה לאחר הניתוח תהיה ברורה לרחוק , יהיה צורך במשקפיים לקריאה, ולהיפך. יש לזכור שחישובי העדשה מבוצעים באופן ממוחשב ולכן לעיתים יש טעות קלה בתוצאות ויש צורך בתיקון קל במשקפיים לראיה חדה יותר.   

 

עדשה מולטיפוקלית

עדשה זו מאפשרת לראות היטב לכל מרחק ללא משקפיים. בעדשות אלו יש ויתור מסוים על איכות הראיה בתמורה לירידה בצורך במשקפיים והן דורשות הסתגלות מסוימת. עדשות מסוג זה לא מתאימות למטופלים שסובלים ממחלות עיניים אחרות שיכולות להוריד עוד את הראיה כגון גלאוקומה מתקדמת, שינויים סכרתיים ברשתית, נוון מרכז הראיה של הגיל המבוגר, ממברנה אפירטינלית וכו'. 

 

עדשה טורית (תיקון צילינדר)

כ-20-30% מהמטופלים סובלים מאסטיגמטיזם קרניתי שניתן לתיקון בעזרת עדשה טורית. אסטיגמטיזם בקרנית גורם לכך שקרני האור לא נופלות באופן חד על הרשתית וגורמות לטשטוש בראיה. עדשות טורית מתקנות צילינדר קרניתי ומאפשרות ראיה טובה יותר ללא משקפיים. בדרך כלל צילינדר קטן לא דורש תיקון עם עדשה טורית אולם בצילינדרים גבוהים יש יתרון לתיקון מסוג זה. העדשה הטורית עשויה לבטל או להפחית את הצילנדר. לעיתים עשויה להיות תזוזה של ציר הצילינדר באופן שמצריך תיקון ניתוחי נוסף של מנח ציר העדשה.

3. ביום ניתוח קטרקט

יש להביא לניתוח סיכום מידע רפואי מרופא המשפחה, בדיקות דם עדכניות ואק"ג.

אין צורך בצום ביום הניתוח וכדאי ללכת לשרותים מיד לפני הניתוח. יש להגיע כשעה לפני הניתוח.

4. הנחיות לאחר ניתוח קטרקט

משך זמן ההחלמה מניתוח הקטרקט הוא כחודש ימים. בימים הראשונים לאחר הניתוח, הראיה עשויה להיות מטושטשת אולם לאחר מספר ימים הראיה משתפרת והופכת חדה. בחודש הראשון לאחר ניתוח קטרקט לא מומלץ לרכוש משקפיים חדשות עד להתייצבות המספר לאחר 4-6 שבועות מהניתוח. ביקורת עיניים מתבצעת למחרת יום הניתוח, וביקורת נוספת לאחר שבוע. בתקופה לאחר ניתוח קטרקט חשוב לשמור על מספר כללים והנחיות במטרה להגן על העין ולמנוע סיבוכים כגון זיהום או חבלה. חשוב לדעת שמיד לאחר ניתוח ניתן להרגיש צריבה ותחושת חול בעין וכן אי נוחות. לעיתים יש כאב קל לאחר ניתוח שחולף בעזרת נוגדי כאבים. בכדי להקל על הצריבה ותחושת החול בעין מומלץ להצטייד בתחליפי דמעות שניתן להשתמש בהם לאחר ניתוח. ניתן לרכוש אותם ללא צורך במרשם רפואי.

5. טיפול תרופתי לאחר ניתוח קטרקט

• יש להזליף לעין המנותחת את הטיפות שניתנו החל מיום הניתוח כל שעתיים עד השינה והחל ממחרת 4 פעמים ביום אלא אם הודרכת אחרת. יש לשמור את הטיפות במקום חשוך וקריר.

• לפני הזלפת הטיפות יש לרחוץ את הידיים במים וסבון, ניתן לנקות את העין עם צמר גפן / גזה סחוט לאחר טבילתו במים נקיים מבלי ללחוץ על העין, למשוך את העפעף התחתון כלפי מטה ולהזליף את הטיפות.

• יש להמשיך את הטיפול בתרופות הקבועות ללא שינוי אלא אם כן הודרכת אחרת.

 

הנך יכול/ה

•לצפות בטלוויזיה, לקרוא ספרים ועיתונים, לטייל.

•לשוב לעבודה משרדית או אחרת שאינה כרוכה במאמץ גופני, אבק או לכלוך.

•לעסוק בפעילות ספורטיבית קלה כמו הליכה.

•להתקלח ולחפוף ראש כמו במספרה כאשר הראש והשיער מוטה לאחור – כמו במספרה.

•לקיים יחסי מין.

 

יש להימנע בחודש הראשון מ:

•עבודה הכרוכה במאמץ גופני חריג, פעילות ספורטיבית מאומצת.

•רחצה בים ובבריכה.

•צביעת השיער.

•מגע או לחיצה על העין המנותחת גם בעת השינה .

 

חשוב לזכור להרכיב משקפי שמש לפחות בשבוע הראשון שלאחר ניתוח קטרקט ולהיוועץ ברופא העיניים המטפל בנוגע ליכולת הנהיגה.

בכל כאב חריג או הפרעה חדה בראיה בתקופת ההחלמה יש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא עיניים.

bottom of page